Malé ohlédnutí za seriálem TOHATSU Firecup 2013


TOHATSU Firecup je seriál soutěží v požárním útoku s jednotnou motorovou stříkačkou. Letos se konal již 3. ročník a kvalita seriálu rok od roku stoupá. To dokazuje i počet týmů, které se do soutěží zapojily. Alespoň jednoho závodu se celkem zúčastnilo 35 týmů mužů a 18 týmů žen. Nutno podotknout, že soutěžení s jednotnou motorovou stříkačkou staví na smyslu rovných technických podmínek pro všechny týmy a jejich výsledek tak plně odráží týmovou spolupráci.

Pro rok 2013 bylo v plánu celkem 7 kol, přičemž právě poslední kolo bylo finálové a rozděloval se v něm dvojnásobek bodů. Poprvé se také nesoutěžilo o motorovou stříkačku TOHATSU, ale věcné ceny technického charakteru byly připraveny pro větší spektrum družstev.

Břevenec zvítězil pouze ve 4 kolech (Břevenec, Medlov, Ješov, Velký Týnec). Na první místo dále dosáhly týmy z Plinkouta a Hluboček. V kategorii žen zvítězila 5x Nová Hradečná, 1x Nová Dědina a Velký Týnec.

Břevenec nakonec zvítězil o pouhé 4 body před Plinkoutem. Na třetím místě se umístil s propastným rozdílem 29 bodu tým Svésedlice B. V kategorii žen zvítězila Nová Hradečná o pouhé 2 body před Novou Dědinou, s odstupem 14 bodů se na třetím místě umístily Troubelice.

Nejrychlejší čas kategorie mužů byl 18,13 (Břevenec v Medlově), v kategorii žen 19,17 (Velký Týnec v Medlově).

Tým, který v kategorii mužů odjel všech 7 soutěží a na žádné nebodoval za umístění, měl celkem 70 bodů (10 za účast v každém kole) a obsadil v konečném součtu 17. místo. V kategorii žen ležela hranice bodů za účast na 14. místě.

Čas nutný k zisku alespoň jednoho bodu za 10. příčku byl v jednotlivých soutěžích v kategorii mužů v intervalu 22,23 (v Medlově) - 22,97 (v Břevenci), průměrně tedy 22,60. V kategorii žen byl interval mnohem širší, 22,15 (v Medlově) – 29,23 (v Olomouci). Průměrně tedy 25,70.

Ženy zvládly ve Velkém Týnci a v Medově všechny pokusy dokončit (žádné NP). To se v kategorii mužů nestalo v žádném závodě.

 

Prvních 7 týmů mužů v celkovém pořadí nemělo ani jednou neplatný pokus.

V příštím roce bude mít seriál pravděpodobně 6 kol.

Chuťovka na závěr. Na jednání krajského zastupitelstva vznesl Ing. Radek Brázda dotaz, na základě čeho se Olomoucký kraj rozhodl poskytnout finanční příspěvek firmě ZHT Group ve výši 115 000,- na nákup věcných cen do seriálu soutěží TOHATSU Firecup 2013. Hejtman Ing. Jiří Rozbořil mimo jiné sdělil: „soutěž TOHATSU Firecup je prestižní záležitost a je to náročná soutěž… taková soutěž nemá v České republice obdoby.“ Podpora Olomouckého kraje nás zajisté těší a příští ročník bude zcela jistě zajímavý.