Nasobůrky - noční pohárovka, 29.9.2012


Pátá patnácka v sezóně na 2B a první za tmy.

Sezóna se pomalu chýlí do finále a my vyrazili na letošní poslední noční soutěž do Nasobůrek. Tato noční pohárovka je na rozdíl od některých jiných koncipována jako reálný běh po tmě. Tedy jediné světlo svítící v průběhu útoku je to na vašem stroji, v kádi a v dáli do tmy zářící terče. V první chvíli jsme se domnívali, že první na start půjdou ženy, aby měly lepší světelné podmínky (jak to také někde bývá zvykem), ale soutěž začínala s mírným zpožděním a navíc bylo pod mrakem, tedy podmínky by ani tak rozdílné nebyly. Každopádně bylo rozhodnuto, že se poběží na 2 kola a první budou startovat muži.

Domácí Nasobůrky to rozjely svérázně a bylo z toho první NP. Dále následovaly ne příliš výrazné časy a další série neplatných pokusů. Naše startovní pořadí bylo deváté. Aleš měl opět obavy, abychom moc nepřepálili start. Byly v celku oprávněné. Start vyšel bez chyby a tak jsme za hřmotu motoru ze zadu sledovali, kdy se objeví proud ve světlech terčů. Šlo to překvapivě rychle a i červená světla se rozsvítila prakticky zároveň. Byl z toho krásný čas 15,99 a průběžné vedení. Nicméně... netrvalo to dlouho a o své průběžné vedení jsme přišli, protože tým Olešnice X neponechal nic náhodě a přehoupl se přes nás časem 15,82. Na dostřel se v prvním kole ještě dostal Měrotín (16,14). Filip nás ihned po našem pokusu začal přemlouvat, ať se spokojíme s prakticky šestnáctkovým časem. Patrně byl nějak a někým motivován, aby neztrácel čas. Praktická šance na zlepšení byla mizivá, ale to jsme před ním nemohli přiznat a nakonec jsme setrvali. Bylo to pro Filipa dokonce i prospěšné. Zřejmě když smutnil se sklopenou hlavou, že jsme se rozhodli zůstat, zahlédl na zemi hodnotné platidlo s vyobrazeným Františkem Palackým. To ho dočasně rozveselilo.

Následovala ženská kategorie se čtyřmi týmy. V prvním kole předvedly nejlepší čas ženy z Náměště na Hané 21,70. Dále proběhla přestávka a druhé kolo odstartovaly opět ženy. Část našeho týmu mezitím pospávala v autě a druhá část byla bůhví kde. Holky z Náměště v druhém kole na první příčce nevydržely, překonaly je ženy z Medlova (19,79). Mužské druhé kolo trochu prořídlo a pěkný čas předvedla až Odlina (směska z Odrlic a Choliny) 16,89. Náš pokus jsme rozběhli opět bez zaváhání a pravděpodobně i rychleji, výsledkem však bylo, že se ve tmě stalo něco, co vyústilo v čas 18,43. V reakci na to samozřejmě Filip propukl v hněv a nekontrolovaně projevoval své znechucení nad ztraceným časem. Inu, mohlo nás uspokojit, že nás již nikdo nepředběhl a mohli jsme si tak vychutnat převzetí poháru za druhé místo a krabice piv k tomu.

Video nemáme, tmu si můžeme natočit i jindy.

Jirka