Svésedlice - domácí pohárovka 1.7.2012



První červencový den byl pro nás jedním z nejdůležitějších z celé sezóny. Konala se totiž domácí pohárová soutěž. Pro vítěze mužské kategorie byl přichystán putovní pohár starostky SDH Svésedlice a ženy poprvé bojovaly o putovní pohár starosty obce Svésedlice. To však nebyla jedinná vyjímečnost letošní soutěže. Premiéru před domácím publikem si totiž střihlo svésedlické ženské družstvo. A aby těch premiér nebylo málo, celý tým nastupoval do soutěže ve zcela nových dresech. Obvyklostí již byla tradiční doplňková soutěž o nejrychledjí "nalívačku".
Několik týdnů předem jsme zvali na naši pohárovku hasičské sportovní týmy, které jsme potkávali na soutěžích v okolí i ve vzdálenějších končinách. Z ohlasů se dalo tušit, že účast by mohla být výrazně vyšší, než v minulých letech. Pár dnů před soutěží se již dalo předpokládat, že soutěžních týmů bude pravděpodobně více, než dva tucty a tak bylo nutné tomuto počtu přizpůsobit kapacitu areálu i zásobu občerstvení. V neděli ráno finišovaly přípravy a před devátou jsme již očekávali příjezd prvních týmů. Mimo pravidelných účastníků jsme očekávali navíc hosty z Kroměřížska (Tučapy, Zahnašovice) a Novojičínska (Tošovice). Registrace do soutěže nabírala obrátky a startovní listina se plnila nebývalým tempem. Před desátou se číslo přihlášených zastavilo na hodnotě 24 mužských týmů a 8 ženských. I z přihlášených 27 družstev na nalívačku bylo zřejmé, že soutěž je nutné uspořádat jednokolově. 
 
Teplota vzduchu začala dle očekávání stoupat a na start se chystalo Svésedlické A. Areál byl již solidně zaplněn, lidé se tísnili pod slunečníky a chladící zařízení nápojů již pracovala na plný výkon. Sestava Svésedlického A-týmu byla následující: koš - Jirka Dvořák, spoj - Rosťa Preč, stroj - Filip Berka, béčka - Zdenek Čurda, rozdělovač - Luboš Konar, levý proud - Pavel Burda, pravý proud - Radek Vyhnal. Vše bylo připraveno a my se seřadili na startovní čáře. Padl výstřel, všichni na základně zvládli spoje na jedničku, voda šla rychle vpřed a proudaři směřovali k terčům. Když už to vypadalo nadějně, došlo k nešťastné situaci na levém proudu. Pravděpodobně v důsledku zkroucené hadice se při průtoku vody k proudnici vykroutina půlspojka a Pavlovi zůstala v ruce nenapojená proudnice. Se situací nešlo v rozumném čase nic udělat a tak náš pokus nebyl dokončen. Pravý terč byl sražen v čase 15,46. Míru našeho zklamání nemusím popisovat, ale je to sport jako každý jiný. Úspěchy se střídají s neůspěchy. Věřili jsme v úspěch našeho B-týmu. Ten šel na start jako 12. v pořadí. Sestava: koš - Tomáš Smékal, spoj - Honza Herynek, stroj - Mira Smékal, béčka - Aleš Zavadil, rozdělovač - Ondra Jahn, levý proud - David Vyhnal, pravý proud - Radek Vyhnal. Kluci se rozběhli k základně, ale David samou nervozitou nemohl zapojit proudnici a rozbíhal se vpřed jako poslední, nedoběhl tedy před terč, Mira musel ubrat a šance na příznivý čas byla ta tam. Nakonec sestříkl v čase 26,31.
 
V konečném součtu nejrychlejší útok předvedli kluci z Ráječku (15,15), druhé místo bral Ludéřov (15,34) a třetí borci ze Zahnašovic (15,50). Tyto tři týmy stlačili svůj čas pod 16 sekund. Za šestnáct rovných sestřelily Tučapy a pátý nejlepší čas byl od kluků z Lesnice (16,33).
Týmy startovaly smíšeně a naše ženy šly na start jako 18. v sestavě: koš - Zdeňka Peříková, spoj - Marcela Berková, stroj - Vendula Zavadilová, béčka - Renáta Vyhnalová, rozdělovač - Martina Partschová, levý proud - Monika Burdová, pravý proud - Míša Zatloukalová. Útok se jim vydařil, dosáhly druhého nejlepšího času sezóny 20,63. Levá proudařka byla rychlejší - 19,24. Stačilo to na pěkné třetí místo, když rychlejší časy předvedly holky z Náměště na Hané (19,08) a velice krásným časem 18,85 braly první místo holky z Velkého Týnce.
Po skončení požárních útoků byla připravena soutěž o nejrychlejší nalívačku (košař, spojař a strojník) na jednu hadici B. Jako první stlačili čas pod 9 sekund Hlubočky B (8,495), hned po nich Ludéřov A (8,989). Z žen se pod 11 dostala Náměšť na Hané. Naše 4 týmy šly jako poslední. Z nich první šel na start Jirka, Rosťa a Filip. Nalívačka se vydařila na výbornou a z času 8,383 bylo průběžné první místo. 
Další náš tým byl ve složení Aleš, Zdenda, a Ondra, jejich čas byl taky pěkný, ale stačilo to až na 3. místo (8,767) poslední mužská sestava byla Tom, Luba a Mira, avšak zde se projevila nesehranost a nepodařlo se v rozumný čas nasadit koš a tak nebyl pokus dokončen. První a třetí místo tedy brali Svésedlice, druzí byli kluci z Hluboček. Jako úplně poslední startující byly naše ženy (Zedna, Jana a Vendula) avšak holkám se nepodařilo nabrat vodu a tak i tento pokus byl NP.
Co říci závěrem, je zřejmé, že všechny naše týmy chtěly předvést to nejlepší, ale bohužel zřejmě nervozita zhatila dost plánů. Avšak dle mého názoru se soutěž velice vydařila, viděli jsme vynikající výkony a všichni si dobře zasoutěžili.
Jsme rádi za hojnou účast, dík patří všem, kteří se podíleli na organizaci a příští rok se určitě opět sejdeme ve Švédsku na hřišti. :)
 
Zapsal: Jirka