Haňovice - 7. kolo HE 14.7.2012


Tři sekundy sem, tři sekundy tam... nic si z toho nedělám...

Kéž by se to takhle dalo přejít. Ale ze sobotního sedmého kola Hanácké extraligy nám zbyl jen pocit zmaru a zklamání. Avšak pěkně po pořádku.

Další štace Hanácké extraligy se konala v Haňovicích. Jeli jsme celkem naslepo, ale do areálu jsme trefili celkem bez komplikací. Byli jsme mezi prvními. Startovní pořadí jsme měli zaregistrované pod číslem 2. Hned po příjezdu nás však požádali, jestli bychom nešli první, jelikož Dětkovice nestíhají dojet. Nu což. Rádi jsme přijali. V našem úmyslu totiž bylo opustit místo konání soutěže ihned po našem pokusu a přesunout se na soutěž do Týnce. Pořádajícím jsme to oznámili a vyskládali jsme si věci na přípravu. Tam jsme přešlapovali asi půl hodiny. Já a Béda jsme si čekání zkrátili malým tréninkem. Před 14. hodinou se sjela většina účastníků (možná všichni) a mohlo se na nástup. Bez okolků se zahájila soutěž a my jsme si již přenášeli věci na základnu. Vše jsme bleskově připravili a šlo se na start. Startovalo se pistolí, ale sepnutí časomíry bylo na fotobuňku, která byla dobrých 30 cm od čáry. Padl výstřel. Trénink s Bédou přinesl své ovoce. Fáze uchopení savice a nasazení koše byla vskutku rychlá. Béda nabral, spojil a Filip čekal na vodu. Když zabral za plyn, stroj dvakrát škytnul a bylo jasné, že dopředu půjde voda se ztrátou. Kluci vpředu doběhli na svá místa, ale voda na levý proud dorazila až v čase 15,96 a napravo ještě o půl sekundy později, sestřik byl rychlý, ale výsledný čas žádná sláva. LP 16,52 a PP 16,95. Nespokojeně jsme se na sebe s klukama podívali a začali jsme balit. Od auta jsme ještě zahlédli pokus Dolan, které také pokazili. Měli něco kolem 20 sekund. Nikoho z nás nenapadlo, jít se podívat na tabuli, zdali čas souhlasí s tím, co jsme slyšeli a o čem jsme byli přesvědčeni. Nasedli jsme do auta a odebrali jsme se směr Týnec. Tady by mohl příběh končit a pokračovat článkem z Velkého Týnce. Ale pokračovaní je nasnadě…

V autě jsme ještě přemítali, kde se stala chyba a kolikáté místo nám to tak hodí. Alda tipoval bez bodu, já jsem optimističtěji předpokládal 12. až 15. místo. Přeskočme týneckou soutěž a pokračujme nedělí. Celé odpoledne jsem dával dohromady data ze soutěží na web, třídil fotky, upravoval videa a občas jsem mrknul na stránky extraligy, jestli se tam náhodou neobjeví výsledky. Překvapivě... k večeru se na webu výsledky objevily. Ještě větší překvapení však bylo 19. místo a čas na pravém proudu 19,95. No počkat..... tady něco nesedí... Otevřel jsem hned video a projel jsem si záznam s časovou stopou. Přestože terče neměly elektronickou signalizaci, ale pouze mechanickou, bylo zřejmé, že prostřik není rozhodně 3,5 sekundy. Ve dvacáté sekundě už totiž Filip ubírá plyn a na obou terčích je dobré dvě sekundy vidět signalizace sklopení. Konzultuji čas 19,95 s Aldou a ten také projevuje pochybnost. Znovu studuji záznam. Časová stopa na videu je spuštěna s výstřelem, avšak my protínáme zjevně fotobuňku někdy v čase 0,5. To je obvyklá reakční doba na výstřel a odlepení se od země (závisí na vzdálenosti fotobuňky od čáry). Čas tedy na videu běží o přibližně 0,5 sekundy dříve. Ze zpomaleného záběru je tedy patrné, že k sestřiknutí došlo s největší pravděpodobností v čase kolem 17 sekund. 19,95 v tu chvíli považujeme za zcela jistě nesprávný údaj, ale je nám jasné, že oficiální zápis výsledků se již nedá korigovat. Alda nicméně kontaktoval vedení HE aby poukázal na tuto chybu, avšak bylo pochopitlně konstatováno, že pokud jsme odjeli ze soutěže, nelze v tuto chvíli nic měnit. Uznáváme plně tento fakt. Nicméně přes to všechno je to nemilá situace. Každý tým má vlastní zájem hlídat si správnost zapsaných časů, avšak tento zájem by zajisté neměl být jediným kontrolním mechanizmem při přenosu údajů z displeje časomíry do finální fáze vyvěšení časů na webu extraligy.

Jirka