Velká Bystřice - pohárovka, 18.8.2012


Střelecká disciplína neobvykle prověřila soutěžní týmy

Ve Velké Bystřici se vloni konal jeden závod TFC, letos byl uspořádán první ročník pohárové soutěže. A aby to nebylo tak fádní, zakomponovali pořadatelé do soutěže také střelbu ze vzduchové pušky. Tato informace přišla sborům s předstihem a tak jsme i my využili pár dní před soutěží k tréninku. Jak se zdálo, měli jsme v týmech dost nevyrovnané závodníky a tak byl výsledek našeho počínání zcela ve hvězdách. 

Po příjezdu do areálu bystřického amfiteátru, jsme hned odzkoušeli připravené zbraně. Zdálo se, že jsou v dobrém technickém stavu a že by střelba nemusela být přímo vabank. Při střelbě na zkoušku se celkem dařilo. Následoval nástup a rozdělení startovního pořadí. Soutěž byla dvoukolová a během každého kola musela dvojice ze soutěžního družstva odstřílet každý 3 střely na špalíčky asi 3x5 cm. Za každý nesestřelený špalíček byla trestná sekunda k útoku navíc. Max. tedy 6 sekund, minimum pochopitelně 0. První z našich šlo na start áčko (sestava značně pozměněná oproti áčku startujícímu na TFC), čas se povedl slušný, 16,22. Rázem jsme byli ale překonání Hlubočkami, Mladčí a Ludéřovem. Ale trestné body za střelbu měly svou významnou váhu. Po úspěchu v testovací střelbě jsme se rozhodli, že střílet půjdu já a Filip. Narovinu... nebylo to šťastné řešení. Nepovedlo se nám napodobit trénink a oba jsme dvakrát minuli. To znamenalo 4 sekundy navíc. Bylo jasné, že v druhém kole přenecháme pušky jiným a pokusíme se vylepšit útok. 

Béčko šlo na start taky v neobvyklé sestavě. Kluci zaběhli 17,72 a ačkoliv nevím, kdo střílel, nabrali si 3 trestné sekundy. Holky daly útok za skvělých 20,01 a ve střelbách měli jen jednu sekundu navíc. Do druhého kola sice mohly jít s úmyslem se zlepšit, ale i tohle bylo výborné.

Druhé kolo pro áčko znamenalo 16,52, tedy mírné zhoršení, ale střelba dopadla o poznání lépe, jen jedna trestná sekunda. Béčko 19,48 a 6 trestných sekund. Holky měly čas mírně horší 20,75 a opět jednu trestnou sekundu.

Pořadatelé stupňovali napětí a do poslední chvíle na výsledkové tabuli nebyly vypsány střelby. Když byla tabulka doplněna, vyvstala otázka, jak se budou časy a střelby sčítat. Nehledě na výhodnost pro naše týmy se jevilo jako logické sečíst časy útoků a trestné sekundy z jednotlivých kol a z nich do konečného pořadí počítat lepší výsledek. Organizátoři to však viděli jinak a do konečného pořadí brali lepší čas z útoku a příslušné sekundy z daného kola střeleb. Tedy mohli jste zaběhnout sebelepší čas, ale pokud jste v daném kole dobře nezastříleli, nebyla vám nic platná ani lepší střelba v druhém kole, pokud jste nevylepšili i čas útoku. Fakticky bylo nutné podat co nejlepší výkon ve střelbě ve stejném kole jako byl nejlepší čas z útoku. Což samozřejmě nikdo předem nevěděl. Nic na plat. Áčko 5. místo, béčko 6. místo, ženy zaslouženě 1. místo.

Jirka

Fotky z Velké Bystřice.