Chválkovice - 6. kolo TFC - finále, 22.9.2012


Vrchol TOHATSU Firecupu přinesl řadu zaváhání

Šestidílné soutěžní klání v požárním útoku - TOHATSU Firecup, čekalo na své finálové rozuzlení. Poslední soupeření zúčastněných týmů se konalo ve Chválkovicích a podle průběžné tabulky byly očekávány nelítostné boje o poslední bodíky. V mužské kategorii bylo prakticky rozhodnuto a Břevenec jistě chtěl potvrdit vytříbenou formu a zaslouženě si převzít pohár a první cenu - přenosnou motorovou stříkačku Tohatsu. O další umístění na stupních vítězů přijeli zabojovat Svésedlice, Hlubočky a Plinkout. Překvapením však byla neúčast Střelic a Hrabové, tedy dvou týmů z první desítky. V ženské kategorii si chtěli uhlídat první místo Týnecké hasičky, ale znepříjemnit jim cestu za vysněnou výhrou mohla Nová Hradečná a Medlov.

Sobotní zamračené počasí nebylo pro soutěžení příliš vlídné. Do chválkovického areálu se nakonec sjelo jen 13 týmů mužů a 10 týmů žen. Náš B tým (průběžně druhý se stejným počtem bodů jako Hlubočky) šel na start jako druzí v pořadí. V souboji o druhou příčku tak byli první na tahu. Dřevěné hranoly kolem základny tvořily kluzký povrch a tak se muselo nabíhat velmi opatrně. Všichni své úkoly zvládli a voda šla vpřed v dobrém čase. Na prvním pravém céčku se však vytvořila smyčka, která razantně přibrzdila vodu. Levý terč byl sestřelen přibližně v čase 19,6, ale Radkovi vpravo se to podařilo až o necelé tři sekundy později (22,48). To pro naše kluky nevypadalo vůbec dobře. Zařadili se na druhé průběžné místo, protože první startující Chválkovice měli lepší čas (21,90). Na další místo je odsunul i Medlov (21,35). Náměšti na Hané a Klokočí se nedařilo a na body nemohli pomýšlet. Jako sedmý startoval Plinkout. Silná forma z posledních závodů se potvrdila. Vzhledem k podmínkám to byl opravdu fantastický útok s časem 18,80.

Další na řadu šly Svésedlice A. Vzhledem k neúčasti Hrabové a Střelic nebylo moc o co bojovat, ale chtěli jsme samozřejmě urvat co největší bodový podíl. Na přípravě proběhly mírné zmatky. Rozběhnout se podařilo bez výraznějších zaváhání, ale problém nastal při roztažení béček, které nebylo provedeno úplně dokonale. Kluci vpředu tak byli o pár metrů kratší a i když byla voda v proudnicích v čase 19,8, sestřelit se nedařilo dlouhé sekundy. Nakonec se časomíra zastavila na hodnotě 31,98. Tento výsledek byl daleko od našich představ. Pěkný útok předvedli ještě kluci z Nové Hradečné 21,61. Naopak Břevenec nepotvrdil svou skoro bezchybnou šňůru a s časem 22,52 se řadil až na průběžné 6. místo. Poslední, kdo mohl promluvit do pořadí, byly Hlubočky. Začátek útoku byl opět téměř bezchybný, ale o další fázi se to říct nedá, klukům to také příliš nesedlo a čas 27,04 znamenal 8. místo. Celkově tedy bylo jasno. Břevenec na první pozici, Plinkout díky posledním třem kolům dokráčel až na druhou příčku, Svésedlice B o bod třetí, Hlubočky těsně pod stupni vítězů a Svésedlice A na tak trochu darované páté příčce.

Ženská část soutěže slibovala o trochu zajímavější boje. Nová Hradečná, startovní číslo 2 a také 2 body ztráta na první Velký Týnec. Svůj útok nerozběhly holky špatně, ale čas 22,32 už dával tušit, že pokud Týnec předvede alespoň standardní výkon, nebude to stačit. A právě holky šli na start hned další v pořadí. Nepředvedly jen standardní výkon, ale přímo výstavní a s časem 20,90 mohly pomalu začít slavit. Medlovu se pokus nezdařil a bylo z toho NP, v tu chvíli se asi dostavil strach o třetí příčku, která rázem mohla připadnout Hlubočkám. Dále šly však na start naše holky, které chtěly konečně prolomit smůlu svých útoků na Tohatsu Firecupu. Jenže prokletí zůstalo a po nevydařeném spoji na savicích se nepodařilo ani sestřelit levý terč a bylo z toho další NP. Pěkný čas byl k vidění v podání holek z Bělkovic-Lašťan (21,85) a závěrečný útok celkového seriálu patřil právě Hlubočkám. S dobrým časem mohly pomýšlet na pohár za třetí místo. Ovšem ani ony nepředvedly bezchybný pokus a čas 32,70 sice vynesl 14 bodů, ale na Medlov to o bod nestačilo. Velký Týnec tedy zaslouženě první, Nová Hradečná druhé místo a Medlov po malém nedorozumění při vyhlašování nakonec třetí.

Závěrečné hodnocení celého seriálu si můžete přečíst zde.

Fotky z Chválkovic.
Video z Chválkovic již brzy.

Jirka