Dřevohostice, noční memoriál br. Vašíčka, 29.6.2013


Spousta týmů se soutěží protrápilo, včetně nás

Není příliš obvyklé, aby byla v červnu pořádána noční soutěž v požárním útoku, ale právě jednu takovou měli  v Dřevohosticích (okr. Přerov). Už předem jsme se dohodli, že po přáslavické pohárovce bychom navečer mohli zamířit právě sem.

Soutěž se konala v areálu zámecké zahrady a byl to memoriál br. Vašíčka. Na místě už bylo několik družstev, a protože současně probíhala i diskotéka, bylo o zábavu dobře postaráno. Trať byla osvětlená pouze jedním reflektorem někam do oblasti rozdělovače. Základnu si mohla družstva osvětlit lampou ze svého stroje. Soutěž začala něco po 22. hodině a my jsme se zájmem sledovali první soutěžní družstva, abychom dostali představu, jaká bude konkurence. Jenže jak se družstva na startu střídala, začalo být zřejmé, že to nebude žádná hitparáda. Když už se podařilo někomu dokončit, tak to byly časy kolem 24 sekund. Neplatnými pokusy se to také jen hemžilo. Koše létaly do kádě i mimo ni, nezapojené půlspojky cinkaly o beton a proudaři bojovali při zapojování proudnic.

Šance na umístění tedy byla. Muselo by ovšem všechno klapnout. Udělali jsme tedy improvizovanou taktickou poradu a dohodli jsme se, že uděláme vše pro to, aby se povedla základna a veškeré spoje. Světlo na stroji, které osvětlovalo základnu, bylo dostatečné a mohlo se tedy na start. První cíl se podařilo splnit. Na základně vše proběhlo bez problémů a voda mohla vpřed. Do rozdělovače vtrhla bleskově a céčka letěla hodně napravo. Zezadu nebylo moc dobře vidět, co se v tu chvíli stalo. Výsledkem však bylo, že Radek skončil v kotrmelcích a David sestřelil terč v čase 16,54. Než se Radek dal dohromady, uteklo mnoho času a do výsledků jsme si tedy psali 24,99. Svorně jsme se tak zařadili mezi neúspěšné týmy. Co naplat, stává se. Bylo z toho 8. místo.

 

Holky šly do soutěže na samém konci startovní listiny. Blížila se půlnoc, zima už byla vlezlá a všichni jsme doufali, že alespoň děvčata urvou slušné umístění. Odebrali jsme se s Alešem k terčům, abychom zamezili případným zmatkům u proudařek. Ozval se výstřel a po chvíli už holky uháněly k nám. Stroj pod plynem však zahučel naprázdno, po pár sekundách znovu a ještě zlověstněji a neúspěch číslo dvě byl na světě. Pokus nedokončený a výsledné 5. místo spolu s dalšími týmy, které dosáhly pouze na nelichotivé NP.