Kujavy - noční pohárovka 10.8.2012


Neobvykle dotovaná soutěž na Novojičínsku.

V Kujavách (to je okres Nový Jičín, 56 km od Svésedlic) se konala zajímavá noční soutěž, která lákala na finanční dotaci závodu ve výši 50.000,- Kč a putovní pohár ředitele Hasičské vzájemné pojišťovny (HVP), a.s., pobočky Ostrava. Ne, finanční ocenění vskutku nebylo tím hlavním důvodem, proč jsme se na tuto soutěž vypravili. Jsme přeci realisté. Ale výborně obsazená startovní listina, zajímavé pojetí striktně nastavených pravidel a lákavé dobrodružství v neznámých končinách nás oslovilo natolik, že jsme se na soutěž vypravili i společně s ženským týmem.

Vyrazili jsme v předstihu před osmou večerní a cesta po D1 kvapem ubíhala. Na místě jsme byli rychleji než při našich častých výjezdech na Uničovsko. Času do startu zbývalo opravdu hodně a tak jsme měli možnost si detailně prohlédnout trať i areál. Pak už se čekalo jen na Radka, až přihrčí na svém jednostopém stroji a mohli jsme si vyzvednout identifikační týmové pásky - první zvláštnost soutěže. Bez těchto pásků nemohli členové soutěžních družstev startovat. Dále jsme si čas krátili vyplňováním jakýchsi 'anketních' lístků, přičemž šlo prakticky jen o to, marketingově oslovit potenciální klienty pro HVP. Avšak nutno dodat, že motivace pro vyplnění lístků byla opět finančně hodnotná. Samotná soutěž byla na 2B jak pro ženy tak pro muže, přičemž ženy startovaly z odlišné základny, aby byl urychlen běh soutěže souběžnou přípravou mužských a ženských týmů. To se částečně dařilo. První šli na start samozřejmě domácí, rozběhnuto měli vážně pěkně, trochu jsme s podivem sledovali rychlost nalívačky, avšak vpředu se chybovalo a tak byl celkový čas 16,50. Hlasatel projevil samozřejmě zklamání a prohlásil, že tento čas bude stačit tak na 30. místo. To nás mírně zarazilo a vyvolalo to patřičný úsměv na našich tvářích. Ale nebyl důvod házet flintu do žita a tak jsme zvědavě čekali na další favority. A už to jelo... Tošovice - NP, Oprechtice - NP, Svinov B - 19,55, Hukovice - NP... rázem jsme mohli být klidnější, že nebude tak zle aneb praktická ukázka přílišného chtění. Ale zajisté padaly i zajímavější časy. Jenže laťku nastavil patnáctý startující Tísek - 15,14. U žen nebylo k vidění tolik neplatných pokusů a časy byly také zajímavé. Oprechtice ženy - 17,27, Jistebník ženy - 17,01. Našim holkám to na klidu nepřidalo, ale bylo jasné, že důležité je běžet si svoje tempo a nerozptylovat se týmy na vyšší technické a výkonnostní úrovni.

Blížilo se startovní číslo 31, tedy čas pro náš mužský tým. Jak hodiny ubíhaly, ochlazovalo se a bylo nutné se před startem rozehřát a rozcvičit, takže jsme se od stolů zvedali docela brzy. Nachystali jsme věci a čekali jsme na svolení k přípravě základny. Sotva si kluci přinesli hadice k základně, už nám běžel čas. Tak jsme popadli stroj a po chvíli příprav jsme měli nachystáno. Hlasatel se ještě stihl důrazně podivit nad naším odhodláním jít koš 'shora' (což byl, upřímně řečeno, na této soutěži opravdu jev nevídaný). Nebylo na co čekat a šli jsme na startovní čáru. Soustředili jsme se, aby nebyl ulitý start, padl výstřel, až v uších pískalo a už jsme sprintovali k základně. Savice se mi v ruce zavlnila a koš sedl až po chvilce oťukávání. Béda měl spoj v čase 6,28, a voda šla vpřed. Bylo zjevné, že náš stroj je jedním z nejslabších, které se na soutěži sešly, ale makal naplno, vodu k rozdělovači dotlačil v čase 11,57 a kluci sestříkli L16,00 a P16,62. Aleš kývl hlavou a zřejmě si pomyslel něco jako "není to nejhorší, ale mohlo být líp". To ví jen on sám. Každopádně čas platný, průběžné 8. místo. Několik týmů se i přes přihlášení nedostavilo a tak šly ženy na start za nedlouho po nás. Rozběhly se pěkně a bez zaváhání. Monča sestříkla v čase 18,85 a Míša 20,42. To samozřejmě nejlepším týmům nekonkurovalo. Nicméně zjištění, že jsou holky schopné udělat osmnáctkový čas, je opravdu silně namotivovalo (připoměňme, že to bylo večer a na trati, která byla mírně do kopce)

Dále jsme jen čekali, kam nás až posunou další nadupaná družstva. Nakonec nás přeskočily ještě dva týmy a tak to pro nás znamenalo 10. místo, pro holky 7. místo a tedy věcné ceny pro obě družstva. Před vyhlášením ještě proběhla losovačka 'anketních' lístků a i v této 'disciplíně' se nám zadařilo a brali jsme rovnou tři ceny, včetně druhé nejhodnotnější úhlové brusky.

Soutěž to byla vskutku pěkná, docela dobře zvládnutá, i přes některé protesty a diskutabilní rozhodnutí, ale i to se na vyhrocených soutěžích stává. V mužské kategorii zvítězil tým Prchalov A - 14,54 a odvezl si 15.000,- Kč určených pro vítěze a v ženské kategorii Jistebník ženy - 17,01, který byly odměněny 5.000,- Kč. Po druhé hodině ranní jsme odjížděli směr domov.

-Jirka-

Fotky z Kujav.

Videa všech týmů.

Naše video z Kujav.