Medlov - 2. kolo TFC, 19.5.2012


Druhé kolo soutěžního seriálu Tohatsu fire cup se konalo v Medlově (okres Olomouc). Po příjezdu na místo konání nás v první řadě překvapila nestandardní trať, na které bylo posledních zhruba pár desítek metrů zalomeno doleva. Odklon od osy byl přibližně 45° a naštěstí pouze na mužské trati na 3B. Hasičský areál je velice obstojný, nově vybudovaný, avšak některé mušky jsou ještě mírně řečeno nevychytány. Nabídka občerstvení, konkrétně jídel, byla též výjimečná. Inu soutěžní družstva se pomalu sjížděla a bylo na čase odevzdat přihlášky soutěžních týmů a vyjednat startovní pořadí. Při tomto úkonu se objevila mírná komplikace, jelikož jeden z našich týmů nechtěli z nepochopitelných důvodů pustit na start dříve než 19. v pořadí. I druhé mužstvo mělo, mám ten dojem, startovat až v druhé desítce. Tento fakt nám mírně hnul žlučí, jelikož podle platných dohod by mělo být startovní pořadí určováno na základě odevzdaných přihlášek. Konzultovali jsme situaci telefonicky s velitelem, který byl ještě na cestě. Ten nehodlal tyto podmínky akceptovat a zvýšenou rychlostí se dostavil na místo konání a začal situaci řešit. Nakonec jsme se dozvěděli, že některé týmy potřebovali startovat dříve kvůli okrskové soutěži, ale to rozhodně nebyl důvod odsouvat náš start někde ke konci a Aleš nakonec také svým nekompromisním přístupem vyjednal lepší startovní pořadí. Až na ty ženy. (muži A 8., muži B 13., ženy 9.)

Čas před našimi pokusy jsme si krátili různě. Výborné bylo zejména ochutnávání výborného koláče, který dovezla Venda. Některým sladký dezert podráždil chuťové buňky natolik, že museli sáhnout i po vepřových výpečcích z místní nabídky. Bylo také zapotřebí otestovat schopnost provedení pokusu u některých členů týmu. K tomuto účelu posloužil alkoholtester, který nakonec koloval pro jistotu prakticky z ruky do ruky. Hodnoty na displeji však spíše odpovídali náhodnému jevu než serióznímu výsledku měření, ale pro pobavení to bylo dobré. Sledovali jsme pokusy prvních mužstev. S výjimkou Šumvaldu (21,65) nebyly výsledky v první fázi soutěže nikterak oslnivé.

Nadešel čas pro start našeho A týmu. Ten byl opět posílen o výpomoc Petra (SDH Náměšt na Hané). Dostavila se zdravá nervozita. Ta je prospěšná pro lepší soustředění a nepodcenění výkonu. Padl výstřel. Nalívačka proběhla bez zjevných problémů. Na rozdělovači unikla trocha vody nedovřeným B vývodem. Pavel na levém proudu zaklekával později a sestřik byl také pomalejší. (LP 21,76;  PP 20,05)

Mezi pokusy A týmu a B týmu proběhlo malé rozptýlení při sledování pokusu Hluboček, kterým se zauzlovalo C na pravém proudu, ale mohli být v klidu. Na rozdíl od ostatních týmů. Bylo jim umožněno opakování pokusu.

Bylo však na čase soustředit se na pokus našeho B týmu. Ten probíhal od výstřelu po sestřik bez výraznějšího zaváhání a čas se zastavil pod dvacítkou. (LP 19,28;  PP 19,68) Z dalších pokusů stojí za zmínku pěkných 21,51 Náměště na Hané, úžasný čas 18,82 suverénního Břevence a velice slušných 20,65 Střelic. Mezi pokusy mužů a žen došlo na posilnění z místního bufetu a řeč se svedla také na téma přípravy nových dresů. Holky bohužel šly na start až předposlední a tak bylo čekání opravdu dlouhé.

První čtyři časy žen byly lepší, než minulý čas našich holek, ale my jsme věřili, že i ony mají šanci se zlepšit a dosáhnout zde neobyčejného času. Přišel jejich čas. Koš a nalívačka se na první pohled jevila jako rychlejší, než obvykle, voda šla také dost brzo. Problémy nebyly ani vpředu a tak jsme po sestříknutí terčů zajásali při pohledu na časomíru. Ta se zastavila na hodnotě 20,97, což by na této soutěži znamenalo 2. místo. Jenže smůla vystoupala snad ze samého pekla a při vylití vody ze savic nevydržel spoj a savice se oddělily. Rozhodčí přistoupil vláčným krokem nad tuto zkázu a zvedl červený praporek. Holky vpředu o nevydařeném pokusu ještě nevěděly, až po oznáméní z reproduktoru se jim bohužel vytratil úsměv z tváří. Na druhou stranu nikdo se na nikoho nezlobil a všichni měli pochopení, že k nepovedenému pokusu občas dochází. Celý ženský tým docela dostalo vědomí, že při platném pokusu s tímto časem by vedly tento seriál soutěže TFC, a že namísto toho jsou téměř na konci tabulky. Nicméně tato soutěž je určitě posílila, protože dvacítkovým časem sobě a možná i ostatním dokázaly, že v opravdu velké konkurenci mají šanci být vidět. A myslím, že o sobě dají ještě určitě vědět.

Zbývá shrnout pořadí. Muži A skončili jako v prvním kole na 8. místě. Muži B si polepšili na 2. příčku a ženy bohužel s neplatným pokusem na 11. příčce.  

 
Jirka
 
 
Průběžný stav TFC
 
muži
Pořadí SDH Body
1. Břevenec 40
2. Svésedlice B 37
3. Hlubočky 34
4. Hrabová A 29
5. - 6. Střelice 27
5. - 6. Plinkout 27
7. - 8. Svésedlice A 26
7. - 8. Nenakonice 26
9. - 10. Lesnice 25
9. - 10. Náměšť na Hané 25
... ... ...

 

ženy

Pořadí SDH Body
1. Velký Týnec 34
2. Medlov 32
3. Náměšť na Hané 31
3. Nová Hradečná 31
3. Droždín 31
... ... ...
10. Svésedlice 26