Svésedlice - okrskové kolo v požárním sportu, 8.5.2012


V prvopočátku veškerého plánování byla myšlenka uspořádat okrskové kolo požárního sportu společně s okrskem Království v Majetíně. Tato varianta nakonec padla a okrskové kolo se po dohodě konalo ve Svésedlicích.

Překážky pro běh byly na hřiště u rybníka dovezeny 4 dny v předstihu a pro trénink je využili muži i ženy ze Svésedlic a Přáslavic. V úterý 8.5. se konala soutěž. Dorazily sbory z Velké Bystřice, Přáslavic, Hluboček, Velkého Újezda, Svésedlic a do soutěže nasadily mužské a ženské týmy s výjimkou Velké Bystřice, kterou reprezentovali jen muži. Po nástupu družstev se přichystali rozhodčí pro první disciplínu - běh na 100 metrů s překážkami. Rozběh jednotlivých členů byl pomalejší a střídání na dráze vázlo. Rozhodčím začaly pracovat nervy, ale nakonec se jednotlivé týmy sesynchronizovaly ve střídání rozdělovačů a běh začal odsýpat. Některé pokusy byly poznamenány nervozitou a často docházelo k upuštění půlspojek nebo pomalému zapojení rozdělovače. Někteří měli problémy na bariéře, ale všichni srdnatě bojovali. Někteří až přespříliš, proti vůli velitele, za hranice své fyzické připravenosti, avšak s kýženým výsledkem zlepšení svého času ve druhém pokusu. Celkové časy jednotlivých družstev jsou uvedeny v konečné tabulce.

Další přišly na řadu požární útoky. Z některých pokusů se dalo vytušit, jakou váhu sbory kladou této soutěži, ale na druhou stranu soutěž plynula v přátelském a poklidném duchu. První dva starty Svésedlic a Přáslavic skončily neplatnými pokusy, Velká Bystřice se zapsala nepříliš povedeným časem 72,69. Hlubočky v dalším pokusu nastavili laťku na 21,71 a Velký Újezd se k této hodnotě nepřiblížil a zapsal se časem 28,85. Následovaly druhé pokusy, již úspěšné pro první dvě mužstva. Svésedlice překonaly Hlubočky časem 21,28, Přáslavický čas se zastavil na hodnotě 24,26 a Velká Bystřice svůj čas již nezlepšila. Na start se připravovaly Hlubočky a všichni očekávali, jestli si uloupí zpět první příčku nebo zůstane domácím. Útok byl povedený a Hlubočky časem 20,29 zpět poskočily na přední pozici. Velký Újezd vylepšil svůj čas na 26,61 a tím byla mužská část u konce.

 

Následoval útok žen. Svésedlické ženy s problémy na proudu zaznamenaly čas 44,98, druhým pokusem čas vylepšily na 27,07, ale tento čas nestačil ani na Hlubočky, ba ani na Přáslavice. Čtvrté místo zbylo pro ženy z Velkého Újezdu. Celkové bodové skóre obsahuje následující tabulka i s celkovým pořadím.

Akce se po organizační stránce vydařila a zajisté pozvedla úroveň pořádaných okrskových kol. Dík tedy patří především organizačně činným místním členům SDH i občanům, závodním družstvům, rozhodčím i divákům. Jsme rádi, že chutnal kabanos, kterého se naservírovalo necelých 20 kg, také doufáme, že jsme pomohli Jiřímu Čepelákovi k vysněné kandidatuře na prezidenta republiky. Celá akce byla úspěšně zakončena improvizovaným posezením a vskutku poctivou oslavou více či méně slavných či neslavných, zřejmě nutných a tedy podivně vážených výsledků.

 

Postupovým kolům požárního sportu zdar!

 

Jirka