Svésedlický MIX - soutěž smíšených družstev, 6.10.2012


Neobvyklá taškařice jako rozloučení se sezónou.

Kalendář soutěží požárního sportu se vyprázdnil a zbývalo tedy nějakým faktickým způsobem ukončit uplynulou sezónu. Už v jejím průběhu se rodila myšlenka na uspořádání soutěže neobvyklého charakteru. Mělo jít o soutěž v požárním útoku smíšených družstev. Tato myšlenka byla ve sboru diskutována s nutnou opatrností, protože po vyčerpávající sezóně se již mnozí těšili na odpočinek od víkendových vyjížděk. Nakonec došlo na schvalování ve výboru sboru a soutěž dostala zelenou. Zbývalo požádat členy o výpomoc a doladit veškeré detaily, včetně sestav soutěžních týmů.

Termín byl stanoven na 6.10. a jelikož šlo o testovací ročník, rozhodli jsme se, že soutěž v této fázi bude jen pro pozvaná družstva. Čímž se omlouváme zvláště těm, kteří se předem nebo i zpětně o soutěži dozvěděli, a projevovali zájem se účastnit. Na svésedlické hřiště dorazily týmy z Velkého Týnce, Přáslavic, Hluboček, Náměště na Hané a Chválkovic/Droždína. Trať byla připravena na útok se dvěma hadicemi B. Podmínkou startu soutěžních týmů byla sestava v poměru mužů a žen 3:4 nebo 4:3. Na proudech musel běžet muž a žena, na rozdělovači a béčkách též. Většina týmů sestavila dle předpokladů dvě družstva a pro odlišení si zvolily týmová jména. Svésedličtí startovali pod názvy Modří a Žlutí. Celkem bylo na startovní listině 11 družstev. Nikdo nebyl favorit a nikdo outsider. Proto se očekávalo, kdo se s nevšední sestavou popere nejlépe. První šli na start domácí Modří (Jirka Dvořák, Tomáš Dvořák, Vendula Zavadilová, Martina Partschová, Zdenek Čurda, David Vyhnal a Monika Burdová). Všichni se pečlivě soustředili na souhru, než na rychlost. Chtěli jsme udělat slušný čas, než vyrobit nějaký zmatek. To se nakonec podařilo, všichni své úkoly splnili bez výhrad a byl z toho čas 19,27 - Monika vpravo, (rychlejší 18,36 David). Lepší časy se pohybovaly mezi osmnácti a dvaceti sekundami. Časy nad dvacet dávaly tušit umístění v druhé polovině tabulky. Svésedlický Žlutý tým nastoupil v sestavě Rosťa Preč, Jana Herynková, Filip Berka, Marcela Berková, Ondra Jahn, Pavel Burda a na pravém proudu nám vypomohla "zaječice" Petra Klabačková. Jejich prvořadým cílem bylo zajisté dostat se před Modrásky. A to se jim také splnilo. Čas stlačili na hodnotu 18,84 - Pavel (18,25 Pipa). Radost z toho určitě měli, ale ve vzduchu již bylo cítit cosi dobrého... Po odběhnutí všech jedenácti týmů bylo zřejmé konečné pořadí tohoto závodu. Na první příčku dosáhli Zajíci z Velkého Týnce (17,54), druzí skončili Oslové z Náměště (18,00) a třetí příčku ukořistil tým Chvádrož - Pipi (18,45). Krásné čtvrté místo patřilo domácím Žlutým, ale štěstím oplývali také Modří na páté příčce. Těšili se totiž na to, co pro ně Žlutí za bramborové umístění připraví.

 

Následovala pauza, a aby zábavy nebylo málo, avizované druhé kolo bylo ještě šílenější, než někteří očekávali. Připravili jsme si totiž "srandamač" odkoukaný od přátel z Lesnice, kde se podobná roztržitost běhá při jejich vánoční soutěži. Šlo tedy o to vypít po startu 3 dcl nápoje (jednoduše byla zvolena Kofola), poté doběhnout k nářadí, které leží mimo základnu, provést spojení, každou součástí nářadí se dotknout základny (v případě spoje platí dotek pro obě spojené součásti) a poté rozběhnout klasický útok. Někteří z toho měli těžkou hlavu, ale do závodu nastoupila všechna družstva. Jak se ukázalo, problémů při této disciplíně bylo hned několik. V první řadě bylo nutné zvolit správný náběh k nápoji. Některé týmy startovali od čáry v klasické sestavě (košař vpravo),  ale ukázalo se, že při běhu k (nebo od) "občerstvení" dochází k nepříjemným střetům. Další proto raději volili taktiku zrcadlového prohození startovních pozic. Další úskalí spočívalo v samotném pití. Pro někoho to bylo totiž hotovým peklem. Viděli jsme polité dresy, některá děvčata trávila s kelímkem v ruce i dobrých 20 sekund a bublinky často nekompromisně stoupaly do nosů. Tato část vskutku vyžadovala notnou dávku sebepřekonání. Další problémy se vyskytovaly při nutnosti doteku základny nářadím. Na takové "ťukání" nikdo není zvyklý a tak se nejedou proudaři vraceli dobrých 20 metrů, když na ně rozhodčí usilovně volal, že neprovedli dotek. V neposlední řadě bylo tristní sledovat kluky, kteří vypili kofču za 4 sekundy a bezmocně čekali na své kolegyně. Třikrát dokonce došlo na neplatné pokusy. A z toho jeden byl opravdu nepříjemný. To když přáslavická stříkačka nevydržela poslední útok sezóny a destruktivně dala najevo, že bez okolků končí svou životnost. Na rozloučenou zahřměla, vypustila olej a dvě vyvalené díry v bloku motoru hovořily za vše. Přáslavičtí se o útok pokusili znovu s naší stříkačkou, avšak stejně jim nebylo přáno. Nakonec bylo pořadí "srandamače" následující: 1. Švédi Modří (31,05), 2. Velký Týnec - Zajíci (31,92), 3. Švédi Žlutí (36,45).

Soutěž dospěla do svého závěru. Poděkování patří sborům z Velké Bystřice a Velkého Újezdu za dovoz vody, Náměšti na Hané za zapůjčení časomíry, Pavlovi Dvořákovi za zajištění ozvučení a všem přítomným pomocníkům z řad organizazátorů. Jsme rádi, že až na nepříjemnost s destrukcí stroje, se soutěž vydařila. Doufáme, že se soutěžící bavili, o což nám primárně šlo. Nyní nás čeká sportovní zimní spánek a na jaře se, doufejme, opět setkáme při hasičském sportování. 

Jirka

 

Výsledky Svésedlického mixu 2012