Vacanovice - pohárovka 5.7.2012


Do sousedních Vacanovic jsme vyrazili opět v širší sestavě - dva týmy mužů a jedny ženy. Vacanovická soutěž je specifická sáním z rybníka, během přes "příkop" a překážkami v cestě proudařů. Jeden proudař navíc musí sestříkávat v leže z podložky. Právě toto pravidlo se nakonec ukázalo jako klíčové. Nahlásili jsme se na startovní listinu, abychom startovali časně, neboť více než dvacet týmů a dvě kola pokusů poukazovala na dlouhé trvání soutěže. Sjeli se týmy více méně z okolí až na opravdu vzdálené Brumovice (Opavsko).

 V předchozích dvou letech byly vítězné časy pod 21 sekund, v roce 2009 pod 20. Náš B tým (chybně zapsán jako Svésedlice I.) šel na start jako třetí a vskutku výborným výkonem dosáhl času 19,65. Dle dostupných informací Vacanovická soutěž nezná za posledních minimálně 5 let jiné vítěze než Svésedlice a Náměšť na Hané.

Kluci z Náměště šli na start jako šestí, ale jejich výkon byl završen časem 22,97, se kterým nemohli být rozhodně spokojeni. Náš A tým zaběhl také obstojně, avšak rozhodčí prohlásil pokus za neplatný, jelikož pravý proudař Pavel neležel na podložce v době sestřiku. Kluci se tedy museli soustředit na druhé kolo. Pěkné časy po prvním kole mužů měly Přáslavice (21,43) a Velký Týnec (22,26). Po mužích následovaly pokusy žen. Naše ženy šly jako první a měly povoleného mužského strojníka (Miru). Zaběhly čas 26,99, s čímž mohly být spokojeny, ale určitě pomýšlely na vylepšení. V prvním kole se jim přiblížil jen Velký Týnec (27,51). Po přestávce vyplněné ukázkou požárního útoku mladých hasičů z Tršic se šlo na druhé kolo.

Našemu B týmu se nepodařilo čas vylepšit (20,08). Avšak Hlubočky I. vylepšily svůj čas na 20,96 a Náměšť na 20,17 (nehledě na to, že se pravý proudař před sestřikem uvelebil na trávě). Svésedlický A tým dal do pokusu vše a stačilo to na čas 20,84. Tento čas pokořil o 4 setiny Velký Týnec (20,80) a nám se již začaly sbíhat sliny na bramboráky. Ženy svůj druhý pokus napálily a vysoká míra rizika nakonec vyústila v NP. Nikdo však jejich pokus z prvního kola nepřekonal a tak jsme slavili dvě první místa a jedno bramborákové. 

Ve Vacanovicích to byl skoro letecký den. Vzduchem létal rozdělovač, vrtulník i hrubá slova a vražedné pohledy. Snad jsou nakonec všichni v pořádku a report bych mohl uzavřít heslem "lepší bramborák v břiše, nežli pohár na polici", ale kluci z Áčka asi budou naopak prohlašovat "raději NP, než další večer nad sporákem".

Levitujícím rozdělovačům zdar!

Zapsal Jirka.

První část fotek.

Druhá část fotek.