Velký Týnec - 5. kolo TFC, 18.8.2012


Předposlední kolo TFC seriálu zdramatizovalo boj o přední příčky

 

Sobota 18.8. mohla být stejná, jako většina těch předešlých, kdy jsme měli v plánu nějakou tu soutěž v požárním útoku. Jenže tentokrát to nebylo až tak obvyklé. Nečekala nás jedna soutěž, ani dvě, ale rovnou tři. Takže pořádná dávka požárního sportu. Hned první dopolední klání mělo patřičnou důležitost. Ve Velkém Týnci se konalo předposlední, páté, kolo seriálu Tohatsu fire cup. Šlo tedy opravdu do tuhého a bylo nutné se řádně soustředit na bezchybné výkony. Muži A byli po čtyřech kolech na 7. místě, bod za Střelicemi a 3 body před Nenakonicemi. Muži B byli druzí se ztrátou 8 bodů na Břevenec a s náskokem rovněž 8 bodů na Hlubočky. Ženy byly na 8. příčce, kde však ztrácí 12 bodů na Bělkovice-Lašťany a jsou 4 body před Drahlovem.

K týnecké hasičce jsme se sjížděli postupně. Náš A-tým měl startovní číslo 6, Béčko 12 a ženy šly 5. ve své skupině. První čtyři týmy předvedly své klasické výkony, ale pátý startující Plinkout předvedl útok za pěkných 19,24. Do naší áčkové sestavy se vrátil na savice Rosťa a na proud Petr. Osobně jsem při tomto složení týmu doufal v nějaký pěkný čas někde pod 21 sekund, ale v první řadě bylo nutné provést vše bezchybně. Po startovacím výstřelu jsme se rozběhli po pěkném vydlážděném a tartanovém prostoru k základně, zadek vyšel velmi dobře a chlapci vpředu se také vytáhli. Byl z toho náš nejlepší čas na Tohatsu fire cupu a měl hodnotu 20,87. O pár minut později šlo na start naše béčko. Kluci v předchozích kolech zabíhali vyrovnané časy a bylo potřeba v tomto trendu pokračovat. Útok byl odstartován, ale hned po několika sekundách se vyskytl problém. Tomovi se nepodařilo nasadit koš, a když si myslel, že už má nasazeno, ponořil savici do vody. Za okamžik se však ukázalo, že koš nedržel na závitu a nemohlo následovat nic jiného, než prohlášení pokusu za neplatný. Nejhorší představa, která se mohla stát, se vyplnila a tak vzplály emoce. Není se čemu divit. Tento nevydařený útok by mohl kluky stát druhé místo v seriálu. Trumfy v rukou drželi kluci z Hluboček, kteří se chystali hned po nás. Pokud by urvali v Týnci 2. místo, šli by na tuto příčku i v průběžném pořadí před naše kluky. Jejich čas se zastavil na hodnotě 20,27 a druhá příčka jim průběžně patřila. Hned jako osmí se však chystali kluci z Břevence, kteří mohli pořadím opět promíchat. Jejich čas byl 19,43 a odsunuli Hlubočky na třetí příčku. Drama nemohlo být větší. Před posledním kolem se totiž v tuto chvíli dělí o 2. místo Svésedlice B a Hlubočky se shodným počtem 80bodů. Áčko nakonec obsadilo 4. příčku a posunulo se tak na průběžné 6 místo.

Holky šly na svůj pokus značně nervózní. O rozruch se totiž postarala Iveta, která dorazila přímo za pět dvanáct. Útok byl rozběhnut pěkně, ale právě Ivetin nepříliš vydařený odhoz céčka zapříčinil nevzhlednou smyčku na hadici a významně zkrátil doběh. Ivet měla problémy se sestřelením a čas se zastavil až na hodnotě 34,08. Smůla se holek na TFC asi nehodlá pustit. Hned poté jsme se sbalili, ani jsme nečekali na vyhlášení a přesunuli jsme se na další soutěž do Velké Bystřice.

Závěrem ještě nutné poznamenat, že ve Chválkovicích, na závěrečním kole TFC, to bude jistě velice zajímavý boj.

Jirka

Fotky z TFC ve Velkém Týnci.