Velký Týnec, 5. kolo TFC 24.8.2013


Seriál Tohatsu Firecup 2013 se nezadržitelným tempem blíží do finále a jeho páté kolo ze sedmi hostil Velký Týnec. V areálu u hasičské zbrojnice se soutěží již třetím rokem a připravená dráha patří svou kvalitou mezi ty lepší. Startovní listina byla zaplněna obvyklými účastníky, ale své zkušenosti se strojem Tohatsu přijeli vyzkoušet i nováčci seriálu. Byla to tedy první letošní soutěž TFC pro SDH Lošov a Majetín.

Soutěž odstartoval domácí tým mužů, ale jejich pokus vyústil ve zklamání. Problémy na béčkách stály Velký Týnec bodové umístění a konečný čas byl hluboko pod očekáváním (48,49). Jako druzí šli na start muži Svésedlice A. Ti na průběžné šesté příčce toužili ukořistit další body. V sestavě však měli nováčka na pravém proudu a jeho nezkušenost si vybrala svou daň. Levý terč byl sražen kolem 21. sekundy, na pravé straně se však podařilo dokončit až v čase 29,05. Takový čas je jistotou nulového bodového přídělu nepočítaje 10 bodů za účast v soutěži. Zajímavý čas se zrodil po chvíli, kdy svůj pokus dokončili muži z Klokočí. Jejich dosavadní nejlepší čas měl hodnotu 23,20 a nasbírali jen 40 základních bodů za účast. Ale s výsledkem v pátém kole musí být nad míru spokojeni. Jejich čas 20,89 jim zajistil první letošní body a tabulkou se tak posunuli o několik příček nahoru. Chválkovice také nabírají dech a s blížícím se koncem seriálu podávají lepší a lepší výkony. V Týnci dokončili v čase 20,73 a to jim zajistilo nemalý příděl bodů. Jako šesté šlo na start svésedlické béčko. Ti si na průběžné třetí příčce nemohou dovolit žádné další zaváhání a vše tak podřizují bezchybnému provedení útoku. Tentokrát se cíl podařilo splnit a časem 19,72 tak nastavili laťku pro další soutěžní kolektivy. Troubelice – pátý tým průběžného pořadí tentokrát s časem 22,43 rozhodně nemohl být spokojen. Plinkout, průběžně na druhé příčce předvádí stabilní výkony, které obvykle stačí na druhou nebo třetí příčku. Tentokrát však všechno neproběhlo podle představ a čas 20,79 byl průběžně třetí. Největší očekávání opět směřovala k borcům z Břevence. Ti prozatím třikrát ovládli příčku nejvyšší, jen jednou klopýtli ve Velkém Újezdu, kde brali bronz. Tentokrát se však vrátili ke svému standardu a časem 19,20 opět zvítězili.

V průběžném pořadí tedy na prvních třech příčkách nedošlo ke změně, i když Svésedlice B stáhli náskok Plinkouta na 7 bodů. Právě mezi třetími Svésedlicemi B a čtvrtými Hlubočkami je již 12bodový rozdíl. Chválkovice postoupili na šestou příčku a Svésedlické áčko spadlo na osmou.

V kategorii žen se míchá pořadí prakticky po každém kole. Páté kolo tedy mělo rozhodnout, jestli se pozice na předních příčkách stabilizují nebo dojde opět k přesunům v tabulce. První slušný čas předvedly Bělkovice – Lašťany, 21,40. Svésedlické ženy jako třetí startující družstvo nedokázaly čas stlačit pod 22 sekund a čas 22,83 dával tušit, že body opět nebudou. Ženy z Nové Dědiny zaběhly hezkých 20,71 a domácí Velký Týnec v zápětí 20,42. Průběžně vedoucím Troubelicím se pokus nevydařil. Čas 21,78 byl předzvěstí jejich sesazení z první pozice. Čekalo se, co předvede Nová Hradečná, která měla po čtvrtém kole stejný bodový zisk. Děvčata předvedla bezchybný útok a s časem 20,19 braly v pátém kole první příčku a tedy 20 bodů.

Celkově tedy průběžně vede Nová Hradečná (90 b.), na druhém místě Nová Dědina (87 b.) a třetí příčku mají Troubelice (84 b.). Dvě kola před koncem je ještě v této kategorii vše otevřené.