TOHATSU Firecup 2012 - zhodnocení


V letošním roce se uskutečnil druhý ročník seriálu soutěží v požárním útoku s jednotnou požární stříkačkou - TOHATSU Firecup, jehož vyhlašovatelem je Okresní sdružení hasičů Olomouc s podporou firem Tohatsu a ZHT Group Slavíč. Soutěžilo se v šesti kolech a v kategoriích muži a ženy. Týmy si připisovaly 10 bodů za účast v jednotlivých kolech a další body za umístění na 1. až 10. místě (10 - 1 bod). Vítězství z prvního ročníku v kategorii mužů obhajoval Břevenec a v kategorii žen Troubelice.

První kolo se konalo 5.5. v Břevenci a do soutěže nastoupilo 24 týmů mužů a 10 týmů žen. V domácím prostředí potvrdili roli favoritů muži z Břevence s čase 19,73. Na druhém místě se umístili Hrabová A a třetí příčku obsadili Svésedlice B. Nezadařilo se naopak celkově druhému týmu z prvního ročníku, Chválkovicím, které obsadili až 17. místo. Ženskou kategorii ovládl Velký Týnec (21,12) před Novou Hradečnou a Droždínem.

O dva týdny později, 19.5. pokračoval seriál svým druhým kolem v Medlově. Mužská kategorie na prvním místě nedoznala změny a Břevenec předvedl rekordní čas 18,82. Druhý nejrychlejší čas předvedli Svésedlice B a třetí příčku obsadily Hlubočky. Hrabová A nezopakovala dobrý čas z prvního kola a obsadila až 22. příčku. V ženské kategorii se podařil nejrychlejší útok Hlubočkám 20,80. Druhé místo vybojoval Medlov a třetí příčka patřila Bělkovicím-Lašťanům. Velký Týnec figuroval až na 7. místě, Nová Hradečná dokonce na 9.

Nová Hradečná hostila třetí kolo 16.6. a byla tak završena první polovina soutěže. Mezi muži opět nenašel přemožitele Břevenec a do třetice bral první příčku, tentokrát s časem 20,40. Druhé místo zopakovaly Svésedlice B a i třetí místo bylo stejné jako ve druhém kole, braly jej Hlubočky. Ženy z Velkého Týnce daly zapomenout na nezdar z druhého kola a vyhrály s časem 19,85. Druhou pozici ukořistily Hlubočky. Nová Hradečná také odčinila výpadek a obsadila třetí příčku.

Po první polovině tedy mužům suverénně vládl Břevenec (60 bodů) před Svésedlicemi B (56 bodů) a Hlubočkami (52 bodů). Na dalších místech do desítky se seřadili Hrabová A, Svésedlice A, Plinkout, Nenakonice, Náměšť na Hané, Střelice, Lesnice, Nová Hradečná. U žen bylo pořadí následující. První Velký Týnec 54 bodů a na druhém místě společně Nová Hradečná a Hlubočky, 49 bodů. Dále Medlov, Náměšť na Hané, Troubelice, Šumvald, Bělkovice-Lašťany, Svésedlice, Droždín a Drahlov.

Čtvrté kolo se konalo o 6 týdnů pozdeji, 28.7. v Troubelicích. Mužská kategorie počtvrté v řadě nepoznala jiného vítěze. Břevenec zvítězil s časem 18,64. Poprvé na stupně vítězů pronikl Plinkout a třetí místo patřilo Střelicím. Svésedlice B příliš neztratily, umístili se na čtvrté příčce, Hlubočky však figurovaly až na 8. pozici. V ženské kategorii poprvé na první příčce stanula Nová Hradečná (19,92), Velký Týnec tentokrát na druhém místě a na třetí příčku dosáhly Bělkovice-Lašťany.

Předposlední, páté kolo, se kolano 18.8. ve Velkém Týnci. Mužská kategorie se dočkala nového vítěze, Plinkout předvedl čas 19,24 a pro Břevenec zbyla tentokrát druhá příčka. Třetí místo obsadily Hlubočky. Významné zaváhání předvedly Svésedlice B, když nedokončily svůj útok. Břevenec si před posledním kolem držel pohodlně první příčku s náskokem 16bodů. Další pořadí však slibovalo boj o stříbrnou a bronzovou pozici. Svésedlice B a Hlubočky měly shodně 83 bodů a na záda jim dýchal Plinkout s 80body. Z žen předvedl nejlepší čas Medlov 21,76. Druhé místo obsadila Nová Hradečná, třetí byl Droždín. Domácí Velký Týnec se musel spokojit se čtvrtým místem, celkově měl na kontě 90 bodů a ztenčil se mu náskok v celkovém pořadí před druhou Novou Hradčnou (88 bodů) na dva body. Na třetí příčce šel do posledního kola Medlov (84 bodů).

Finále proběhlo 22.9. ve Chválkovicích. Na mokré trati bylo k vidění několik zmařených pokusů. Břevenec předvedl nejhorší výsledek, 6. místo. Načasovanou formu předvedl naopak Plinkout a s časem 18,80 finálové kolo ovládl. Druhé místo bral doposud nevýrazný Medlov a třetí příčku taktéž nevýrazná Nová Hradečná. Svésedlice B neodčinily nezdar z pátého kola a skončili na 5. příčce. Tato skutečnost je však nemusela mrzet, protože Hlubočky obsadily až osmou pozici. V celkovém součtu tedy obhájil vítězství z prvního ročníku Břevenec. Plinkout strhujícím tempem v posledních třech kolech dosáhl na druhou příčku a třetí místo obsadily po přímém souboji s Hlubočkami Svésedlice B. Pro Hlubočky tedy zbylo neslavné čtvrté místo. Pátá příčka byla skoro darovaná Svésedlicím A, když se posledního kola nezúčastlili jejich největší konkurenti ze Střelic a Hrabové A. V ženské kategorii byly před posledním kolem mezi předními týmy bodové rozdíly jen malé, a tak se čekalo, jak to celé nakonec dopadne. Týnecké ženy neponechaly nic náhodě a s časem 20,90 zvítězily. Druhé místo vybojovaly Bělkovice-Lašťany a třetí příčku Nová Hradečná. Selhal naopak Medlov s neplatným pokusem a nedařilo se ani Hlubočkám. Vítězkami druhého ročníku TOHATSU Firecupu se staly tedy ženy z Velkého Týnce před Novou Hradečnou. Medlov i přes selhání udržel celkové třetí místo. A pro ženy z Hluboček stejně jako pro jejich mužský tým zbylo jen 4. místo.

Závěrečného vyhodnocení se zúčastnili zástupci sponzorských firem i institucí, Břevenec převzal putovní pohár a motorovou stříkačku TOHATSU VC82ASE,  do Velkého Týnce putoval pohár pro ženy a kompletní vybavení sportovních hadic pro požární útok včetně savic, proudnic, koše a rozdělovače.

Kompletní výsledky kategorie MUŽI.
Kompletní výsledky kategorie ŽENY.