Vacanovice, pohárová soutěž, 5.7.2013


Počasí řádně poznamenalo vacanovickou soutěž

5.7. dopoledne počasí vypadalo slibně i když předpověď už tak pozitivní nebyla. Blížil se čas oběda a my jsme již ve zbrojnici chystali materiál pro soutěž v nedaleké obci Vacanovice. Na soutěž netradiční na 2B, na které jsou povoleny drobné úpravy stroje, protože místo z kádě se saje z rybníka, beží se do zatáčky a proudaři mají ještě cestou k terčům podlézačku.
I přivítal nás dobře připravený areál, na kterém vyrostly stany pro nepřízeň počasí, kde pochutiny k jídlu byly, ba i několiko druhů lahodného moku místní sbor přichystal a vychladil. Avšak než stačil proběhnout nástup, spadl na nás shora několika minutový déšť a množství mraků dávalo tušit, jak bude v nejbližších hodinách nebeská klenba vypadat. Počasí se trochu umoudřilo a mohl proběhnout nástup a porada vedoucích družstev s upozorněním na možná úskalí tratě.
Na této soutěži jsme měli náš starší, ale pořád ve formě se držící stroj, na kterém byl nainstalován ejektor, zařízení jež v tomto případě pomáhá nasát vodu do stroje tam, kde hladina vody je pod úrovní stroje. Měli jsme vše po hromadě a už jsme jen čekali až na nás přijde řada. Naše první družstvo mužů dosáhlo velmi pěkného času 21,69s. Druhé družstvo mužů se nenechalo zahanbit a dokončilo útok s pěkným časem 22,17s. Naše ženy taktéž odpověděly skvělým výsledkem 28,59s.
Po krátké přestávce a ukázce mladých hasičů z Tršic proběhla porada rozhodčích a vedoucích týmů o konání druhého kola, kvůli počasí ale hlavně z důvodu časové tísně, neboť místní sbor ještě musel připravovat večerní zábavu. Kdyby se druhé pokusy nekonal, vezli bychom domů úrodu 5-ti pohárů včetně putovních za dvě první a jedno druhé místo. Bylo odhlasováno ve prospěch druhého kola s kratším časem na přípravu. Muži své pokusy nedokázali zlepšit a tak jsme byli posunuti o dvě příčky níže a brali pouze 3. a 4.místo.
Ženám se dařilo lépe a i přes zlepšení na 27,89s brali místo druhé, neboť jejich snaha byla překonána útokem žen z Velkého Týnce  a fantastických 24,95s jim zajistilo příčku nejvyšší.
Protože v rozmáčeném terénu se nanosilo spoustu špíny do auta, muselo se ještě po návratu do hasičky uklidit, aby bylo nachystáno na zítřejší hasičské klání ve Velkém Týnci v prostorách zámku.