Velký Týnec, 16.července 2011


Krásné letní počasí provázelo soutěž v požárním sportu "O putovní pohár starosty obce Velký Týnec". Na tento ročník sem dorazil rekordní počet družstev – 12 mužských a 8 ženských, takže pořadatelé byli velice příjemně překvapeni.

Soutěž probíhala ve dvou kolech, ale vzhledem k velkému počtu soutěžících kolektivů a začátku celé akce až ve 14 hodin, muselo vše odsýpat a doba chystání se na základně byla po domluvě všech zúčastněných zkrácena na nezbytně nutnou dobu, což byly obvykle 3-4 minuty.

Kvůli nečekanému zpoždění spojaře jsme si domluvili startovní číslo 18 a měli jsme tak spoustu času se připravovat a hlavně pozorovat pokusy konkurenčních týmů. Mezitím dorazila skupina našich fanoušků, která byla tentokrát opravdu velká. Minulé dva ročníky tu bylo vítězství naše a tak, když jsme pak stáli na startu, fandili nám, mimo naše nejbližší, i kamarádi a známí z ostatních týmů.

Přes dvě mouchy, které se nám udály při prvním pokusu, jsme měli čas 20,43. Příliš nadšení jsme tedy nebyli a mezičas mezi prvním a druhým pokusem jsme využili k tréninku a zdokonalování. Druhý pokus už to bylo hop nebo trop, nebylo moc co ztratit. Dali jsme do toho vše. Po jeho dokončení jsme měli moc dobrý pocit a říkali si, že na bednu by to mohlo stačit. Pořadatel pak do mikrofonu oznámil, že čas pravého proudu (16,16) je vůbec nejrychlejší v celé soutěži. Bohužel sluníčko – přesto, že celý den byl díky němu tak nádherný – nám tentokrát uškodilo a druhého proudaře zcela oslepilo. Nicméně i přesto, že při míření neviděl vůbec nic, byl jeho čas horší jen o pouhých 1,21 vteřiny, tedy konečný čas byl 17,37. Celou soutěž vyhráli kluci z Hluboček (16,93), druzí byli domácí Kohůti s naším strojem a strojníkem Fildou (17,17).

Potřetí za sebou jsme tu tedy vítězství neobhájili. To ovšem nic nemění na tom, že soutěž to byla zajímavá, terénem i trošičku odlišná a docela pestrá na nejrůznější pády a chyby jednotlivců. Všichni jsme ji (snad) ve zdraví přežili a konečné třetí místo jsme přijali se ctí.